Wiadomości na temat metod ocieplania w zimie ogródków barowych.

Prowadzenie biznesu restauracyjnego zimą stawia wyzwania, których na darmo szukać w ciepłych okresach roku. Jeżeli uwzględnić bar lub restaurację, której główną atrakcją – właśnie poza posiłkami z karty czy salą właściwą – jest ogródek, gdzie klienci lubią przesiadywać, w zimie będzie to w rzeczywistości niemożliwe. Są niemniej jednak rozwiązania, które przywracają możliwość korzystania z ogródków choćby w tym czasie, kiedy dookoła jest zimno.

Jest nieco metod ogrzewania pomieszczenia: możemy je ogrzać drewnem, kaloryferami z centralnym grzaniem na paliwa stałe bądź gazowe, a także grzanie miejskie. Problem rozpoczyna się, gdy trzeba nagrzać obszar na wolnym powietrzu. W takim przypadku doskonałym rozwiązaniem staje się promiennik podczerwieni. Takie narzędzie różnorodnych wymiarów i w kształcie walca bądź – coraz to modniejsze – w formie płaskiego obrazu jest w stanie nagrzać lokal oraz pozwala przez długi czas cieszyć się ciepłem. Dodatkowo promienniki są bardziej efektywne od standardowych elektrycznych kaloryferów, aczkolwiek ich ciągła i długookresowa eksploatacja to niemniej jednak duży wydatek w postaci zużytej energii elektrycznej, w takim razie stałe ocieplanie w taki sposób raczej nie wchodzi w grę.

promiennik podczerwieni

Miejscowe nagrzewanie stolików jest jednak ciekawą metodą na możliwość korzystania z ogródka, natomiast dobrze dostosowane promienniki podczerwieni nie tylko spełnią swoją funkcję grzewczą, ale również będą tworzyły cieszący oko element dekoracji. Zestawienie miłego z praktycznym zawsze zapewnia najlepsze rezultaty.

Panele ścienne możemy również wykorzystać przykładowo w łazienkach, w których będą na nich znajdowały się plakaty związane z działalnością, za to promieniowanie podczerwone i tak bezproblemowo przebije się przez plakat oraz ogrzeje pomieszczenie. Ogrzewacze te stanowią nieszkodliwe źródło ciepła, rzecz jasna z zachowaniem zdrowego rozsądku – same grzejniki też się nagrzewają, więc dotykanie ich gołą ręką kończy się podobnie, jak w przypadku dotknięcia tradycyjnego grzejnika.

promiennik podczerwieni